Internet privacy en AVG

Er is een nieuw tijdperk aangebroken in internetland: u bent weer de eigenaar van uw data!
Dit houdt in dat u het recht heeft om al uw informatie in te zien, maar ook om vergeten te worden.

U heeft er waarschijnlijk al veel over gehoord, er is veel over geschreven. Maar wat houdt het nu eigenlijk exact in, en wat heeft u eraan? U leest hier alles wat u moet weten!

 

Sinds 25 mei is de  Algemene verordening gegevensbescherming van kracht. Deze wet stelt u in staat bij elk willekeurig bedrijf op te vragen welke gegevens zij van u bewaren. Gebruikt u bijvoorbeeld facebook? Via een inzageverzoek op basis van de AVG krijgt u een exact overzicht van alles wat u ooit gepost heeft en wat facebook met deze informatie doet. Zo kan het zijn dat uw post over uw auto doorverkocht is aan een specifieke dealer, zodat deze op maat gemaakte reclame aan kon bieden.

In de AVG zijn drie verschillende rollen te onderscheiden: Eigenaar van de data (u), controller van de data (organisatie/rechtspersoon welke data opvraagt dan wel verwerkt) en de processor (organisatie/rechtspersoon welke data beheert, opslaat of transporteert). Over het algemeen geldt er een plicht dat de data adequaat beveiligd moet worden en enkel gebruikt mag worden voor logische toepassingen waarvoor expliciet toestemming is gegeven door de data eigenaar. Dit staat vaak in de gebruikersovereenkomst.

Bent u nieuwsgierig welke data van u opgeslagen is door een bedrijf? Op deze site kunt u voorbeeldbrieven downloaden  voor een inzageverzoek data!
Voorbeeldbrief

Maakt u zich hierna zorgen over de hoeveelheid data welke organisaties beschikken? Lees de post over uw internet privacy hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *