Alles op het internet – Slim?

Steeds meer moderne voorwerpen hebben een internetverbinding nodig. Dat uw TV of auto een internetverbinding nodig heeft is niet eens raar meer. Maar ook uw koelkast, horloge of slimme meter zal in de toekomst met het internet verbonden zijn. Maar hoe slim is dit?

Internet of things, het internet van dingen, is een samenvattende naam voor alle apparaten die met het internet verbonden zijn. En dit is niet persé een liefkozende naam: er zitten veel gevaren aan verbonden.

Alle voorwerpen met internetaansluitingen kunnen als digitaal wapen ingezet worden. De zogenoemde DDOS aanvallen zijn hier een voorbeeld van. Bij een distributed denial-of-service-aanval (DDoS-aanval) wordt een website oneindig vaak opgevraagd door machines, waardoor de server deze datavraag niet meer aankan en de website onbeschikbaar wordt. Er ontstaat als het ware een file op de digitale snelweg. Hoe meer apparaten er beschikbaar zijn met een internetaansluiting, hoe groter de impact van een dergelijke aanval.

Zo ook met de slimme meter. Natuurlijk is het handig dat uw data altijd inzichtelijk is, maar wat als een hacker ook bij uw data kan? Dit stelt de hacker in staat exact te zien wanneer u thuis bent, wanneer u op vakantie bent etc. Hetzelfde gaat op voor uw auto: handig dat u een app heeft waarmee u de auto op afstand kan openen en sluiten, maar wat als een hacker/dief dit op een gelijke manier kan doen?

 

Er zijn onwijs veel voordelen verbonden aan het feit dat steeds meer apparaten een internetverbinding hebben, vooral in gemak. Maar daarvoor dienen wij wel in te leveren op veiligheid en privacy. Een afweging die gelukkig nu nog gemaakt kan worden bij de winkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *