Sleepwetten, aftap schandalen en internetblokkades, iedereen heeft met internet privacy te maken. Zelfs wanneer je “niets te verbergen hebt” is je internetverkeer voor veel bedrijven van grote waarde. U wordt dagelijks gevolgd en uw bewegingen worden opgeslagen, met enkel als doel gericht reclame te kunnen maken. Zo zijn bijvoorbeeld grote elektronicabedrijven allemaal uitgerust met gratis WiFi. Handig? Ja. Maar wel ten koste van uw privacy. Ik leg het met een kort voorbeeld uit.
Stel, u bent opzoek naar een nieuwe wasmachine. U loopt een willekeurige grote elektronicazaak binnen om uzelf eens te oriënteren. Na alle informatie tot u genomen te hebben keert u terug naar huis, start u uw computer op en plots verschijnt er een aanbieding van diezelfde elektronicazaak op een wasmachine. Handig en een beetje eng. Want hoe weten ze dat u geïnteresseerd bent in een nieuwe wasmachine, en hoe weten ze u thuis op uw computer te vinden? Een kort antwoord: u heeft ingestemd met deze inbreuk op uw privacy.
Tegenwoordig heeft iedereen een mobiel op zak. Uw mobiel is duidelijk aan u verbonden: deze staat op uw naam geregistreerd, is met een google of apple ID ingelogd, heeft uw facebook ingelogd, uw whatsapp ingelogd en haalt elke paar minuten uw mail op. Niet geheel toevallig bieden steeds meer winkels gratis WiFi aan. Dit is echter geen service; dit is om hun klanten te kunnen volgen. Staat u bijvoorbeeld lang voor het schap van de wasmachines, ziet de winkel dit. En aangezien uw mobiel, net zoals uw computer, aan een persoon gekoppeld is, is het voor de ICT-marketing kinderlijk eenvoudig om deze twee aan elkaar te verbinden.
Dit is slechts een voorbeeld, maar mijn ervaring leert dat wij onopgemerkt ongelofelijk veel data op internet zetten die vervolgens verhandeld en verkocht wordt. Vergelijkingssites (hotels, verzekeringen etc.) verkopen uw ingevulde data aan maatschappijen zodat deze gericht reclame kunnen maken. Zoekt u voor uw vakantie op uw computer een hotel in Frankrijk op een vergelijkingssite? Schrik dan niet als u op uw mobiel op Facebook een reclameboodschap voorbij ziet komen van een concurrerend hotel.
Bescherming hoge wiskunde?
Uw internet privacy vergroten is kinderlijk eenvoudig. Met een paar kleine eenmalige aanpassingen bent u voortaan goed beschermd en is uw internet verkeer niet traceerbaar voor reclamedoeleinden of overheden. Middels een VPN heeft u toegang tot alle websites zonder dat uw internetprovider dit verkeer kan volgen. Dit is een simpel programma wat opstart als u uw computer opstart en heeft u verder geen omkijken naar.
Hoe werkt een VPN?
Een VPN is niets anders dan een internetverbinding met een andere “computer” voordat deze het internet op gaat. Deze tweede computer staat vaak in een land waar een strenge privacywetgeving geldt: Kaaimaneilanden, Noorwegen of Zwitserland. Uw verbinding met deze computer is volledig veilig, via een afgeschermde “tunnel” ziet uw hosting provider (KPN, Ziggo etc.) niet welke websites u bezoekt of welke mailtjes u binnenkrijgt. De VPN computer verbind u vervolgens door met het internet, maar onthoudt verder niet wat u bezoekt. Deze computer staat er puur om uw verbinding te “versleutelen” en u met het internet te verbinden. Zo kunt u via een VPN de websites bereiken die geblokkeerd zijn door de locale overheid.
Mijn advies
Ik hecht waarde aan mijn internetverkeer en bescherm deze dan ook goed. Ik internet zonder cookies te accepteren op mijn computer en versleutel mijn internetverkeer via een VPN. Hiervoor gebruik ik NordVPN, een zeer professioneel middel met een hoog gebruiksgemak. Hoge internetsnelheden en zelfs de mogelijkheid om landen te kiezen. Zo krijgt u bijvoorbeeld zelfs toegang tot de Amerikaanse Netflix en heeft u toegang tot ruim duizend extra series en films. En dit alles kost u nog geen €2,50 per maand. U kunt deze via de volgende link aanvragen, en krijgt u korting via jayjaykl.nl: